Kulturpris til lojal tilrettelegger

  05.02.2021 Kl. 20:03  
Katrine har sittet i styret i Akershus Fylkeshusflidslag i en årrekke og har alltid vært en ressurs å stole på. Det er derfor med stor glede vi registrerer at Ullensaker kommune har gitt kulturprisen til en aktiv dame innen våre rekker.

Vi gratulerer så mye Katrine!


Sakset fra Jessheipuls. Publisert av Øyvind Mo Larsen 29. januar

Hun må nok venne seg litt til det faktum at hun er den som mottar Ullensaker kommunes kulturpris for 2021, den godeste Katrine Grønneberg. Men dette må hun bare leve med etter å ha vært særdeles aktiv på kulturfronten – som tilrettelegger, leder og bakspiller – siden hun pensjonerte seg som skolemenneske i 2013.

Hun har jobbet som lærer og rektor i Ullensaker-skolen siden hun og ektemannen Trond kom til Jessheim i 1977.

Kultur krever administrasjon

– Vi skulle egentlig til Oslo, men så fikk Trond jobb i lokalavisen Akershus Arbeiderblad (Romerikes Blad), og da ble det Jessheim, et sted vi måtte slå opp i veiboka hvor lå da vi skulle etablere oss her, smiler Katrine.

– Og nå er du kulturprisvinner her. Hva tenker du rundt det?

– At jeg umiddelbart ikke var helt sikker på om dette er fortjent. Men så er det jo sånn at også kulturlivet krever administrasjon og folk som legger til rette for at kunst og kultur kan utøves og oppleves, sier den engasjerte damen som begynte sitt organisasjonsarbeid som leder og hovedtillitsvalgt i Lærerlaget i 1984.

Det ble også to perioder i lokalpolitikken for Sosialistisk Venstreparti på 90-tallet, og Katrine har til alle tider vært en aktiv kulturkonsument.

– Kultur var en del av oppveksten min i Oslo, så kultur har vært en del av mitt liv helt siden jeg var liten jente, sier hun.

Kultur gir krefter

– Hvorfor er kultur viktig?

– Kultur gir meg inspirasjon, og det er viktig å ha opplevelser å glede seg til. Jeg liker konserter og teater – det er noe med forventningene i forkant av en forestilling eller konsert – og jeg liker å sitte sammen med andre og oppleve kultur, sier den ferske kulturprisvinneren.

Men Katrine Grønneberg er også opptatt av at kultur skal bringe folk sammen, på samme måte som hun er opptatt av at samarbeid mellom kulturaktører er essensielt for å få til noe.

– Jeg er fornøyd med at strikkekafeen på dagtid i regi av husflidslaget samler eldre, unge mødre i permisjon og folk som ønsker å knytte til seg et nettverk og bli kjent med andre mennesker. Jeg synes det er ganske sterkt når 32 strikkeglade mennesker kommer sammen på dagtid for å strikke sammen. Det er lavterskel-kultur på sitt beste.

– Har du selv vært utøvende innen kultur?`

– Det må være utøvende strikker det da, i tillegg til at jeg var innom både piano og ballett under oppveksten. Men jeg liker meg nok best som tilrettelegger og bakspiller, sier hun.

Ringen sluttet

Katrine Grønneberg har hatt mange verv og posisjoner opp gjennom årene, men nå er ringen snart sluttet for hennes del (se listen over verv og annet lenger ned i saken).

– Jeg er i ferd med å gi meg som leder i husflidslaget nå. Da går jeg tilbake til arrangementskomiteen, og det var mitt første verv i kulturlivet i Ullensaker. Så – ja – ringen er i ferd med å sluttes.

– Hva fikk deg inn i kulturlivet med sånn kraft?

– Et ønske om å bidra samt at folk i omgangskretsen fikk meg inn i både venneforeningen i til Herredshuset og i husflidslaget.

– Hvordan er det med kulturabstitnensene nå?

– De merkes godt. Jeg savner å oppleve kultur andre steder enn via en skjerm!

– Og følelsen av å være kulturprisvinner?

– Det er ganske overveldende, jeg må innrømme det

Fakta om kulturprisvinner Katrine Grønneberg

Dette skriver juryen i sin begrunnelse for å tildele Katrine Grønneberg kulturprisen for 2021:

Katrine Grønneberg er en aktiv kulturpådriver og en viktig kulturperson i kommunen. Grønneberg har gjennom mange år gjort en betydelig innsats på flere områder innen kulturfeltet i Ullensaker:

  • Ullensaker husflidslag; initiativtaker til forskjellige kurs, sekretær og leder siden 2013. Har vært blant instruktørene i Ung husflid. Har som leder i husflidslaget samarbeidet med kunstforeningen, historielaget og Ullensaker museum
  • Akershus fylkeshusflidslag; har vært representant for Husflidslagene på Øvre Romerike i 6 år, nå i valgkomiteen
  • Øvre Romerike Pensjonistuniversitet; vært nestleder og styremedlem i 6 år
  • Herredshusets venner: fra 2005 styremedlem, leder og nå nestleder
  • Humanetisk forbund Ullensaker og Nannestad: medlem av valgkomiteen og har ansvar for navnefester
  • Foreningen Norden Ullensaker: medlem og aktiv i foreningen
  • TV-aksjonen NRK i Ullensaker: Bøssebæreransvarlig i flere år


Vis alle nyheter